sv-SEde-DEen-GBru-RU

Historia

Bruzaholms Bruksmuseum

På museet kan du följa historien om det 352-åriga järnbruket. Ett av Sveriges äldsta järnbruk som fortfarande har sin järnproduktion igång.

Museet är ett resultat av en studiecirkel, som startade i den gamla bruksorten Bruzaholm 1986. Syftet var att studera järnbrukets historia och människorna däromkring.
Det blev intressanta kvällar och intresset växte, kanske kunde det bli någonting av detta arbete.
Önskedrömmen infriades och 1992 fick man tillgång till en lokal i den nerlagda skolan, som renoverades på helt ideell väg. Med det material som samlats in, många foton, dokumentation och med sparade föremål från järnbruket, kunde man på ett helt amatörmässigt sätt iordningställa ett museum. Invigningen hölls den 5 juni 1993 och medlemmarna var mycket stolta över det resultat som åstadkommits.
Museets verksamhet fanns i de lokalerna fram till 2008.

Därefter flyttades hela museets verksamhet till den gamla radiatorverkstadens lokaler, som ligger mitt i den unika och välbevarade bruksmiljön. Detta blev resultatet av ett samarbete mellan nuvarande ägarna till bruket, Eksjö kommun och EU:s strukturfond, men utan de ideella krafterna hade inte detta varit möjligt.
Efter en stor renovering av lokalerna, som också anpassats för besökare med funktionsnedsättning, skedde invigningen den 24 maj 2008.
Man möts av en mycket överskådlig utställning, där man kan läsa om de olika epokerna från 1660 fram till dagens produktion eller också går man med i en grupp och blir guidad runt.
Museet är i de nya lokalerna tillgängligt för besök av förbokade grupper hela året. Under sommaren är det öppet dagligen. Det erbjuds också vandringar i den gamla bruksmiljön med besök i en lägenhet i en av arbetarbostäderna.

I augusti anordnas också "En dag i Bruksmiljön" med olika aktiviteter, som är mycket uppskattat, En tradition är också ett adventsöppet museum vid första advent.

Föreningen Bruzaholms Bruksmuseum bildades den 1 januari 2008 och består av drygt 100 medlemmar varav 21 aktiva, som helt ideellt sköter om hela museets verksamhet.

 

"Bruzaholms Bruksmuseum och den gamla unika välbevarade bruksmiljön har därmed blivit ett uppskattat turistmål, ett riktigt smultronställe i Eksjö Kommun, som kan föra historien och den gamla kunskapen vidare till kommande generationer."